ROTOWN

Na een carrière als muzikant startte Burger in 1987 het muziekcafé Rotown. Zijn oog valt op een voormalig chinees restaurant aan de Nieuwe Binnenweg. De jonge architect Peter Jens maakt de ontwerpen voor de ruimte die een café met podium, een platenmaatschappij, een kiosk, een broodjeszaak, een eetcafé, een Mexicaanse picanteria en een fotogalerie moet gaan herbergen.

De opening vindt plaats op 30 april (Koninginnedag) 1987 en Rotown is meteen een groot succes. Op vijf avonden in de week is er live-muziek en alles wordt opgenomen met het aanwezige studioapparatuur. Rotown is geen slaperig jongerencentrum of oud bruin café maar een dynamisch rock ‘n’ roll-paleisje waar je muziek kunt maken en beluisteren en lekker kunt eten en drinken. Een eigen cultuur die wordt bezegeld met het maandblad Town Magazine. (bron rotown.nl)

NIGHTTOWN

Anderhalf jaar na de opening van Rotown, ontwikkelde Burger het uitgaanscomplex Nighttown. Met een concertzaal die 1000 mensen kon herbergen, een basement voor meer alternatieve muziek, een bioscoop met vliegtuigstoelen en bediening en een American diner waar je tachtig verschillende burgers kon bestellen. Nighttown heeft in haar beginjaren talloze grote namen voorbij zien komen. Om maar wat namedropping te doen: REM, Red Hot Chilipeppers, Nirvana, Fela Kuti, Prince, Johnny Cash en vele anderen.

In 1995 verkocht Burger de exploitatie Nighttown aan zijn personeel.

KOLOS, DE BAZAR

Begin jaren 90 was de Witte de Withstraat een zorgenkindje voor de gemeentelijke stadsplanners. Burger ontwikkelde een plan om een aantal grote gebouwen te ontwikkelen en de gemeente probeerde via de Wijk Ontwikkelingsmaatschappij (WOM) ongewenste horeca, seksgelegenheden en onduidelijke koffiebars uit het straatbeeld te kopen. Burger kocht samen met zijn compagnon Frans Verhees het pand van Koller en van Os en bouwde dit om tot cafe restaurant en hotel Witte de With met daarin oefenruimtes voor bands, een artist in residence voor optredende bands en de jazzclub Thelonius. Na een moeilijke start en een faillissement van de horeca bedacht Burger een nieuw concept samen met  ondernemer Akhbar Tamiz en de stichting Vluchtelingenwerk. Een project waar vluchtelingen hun beroep als kok of kelner weer konden uitvoeren. Bazar is momenteel nog steeds het meest multiculturele cafe restaurant hotel van Rotterdam en misschien wel heel Nederland.

NADRUK

Het culturele hart van Rotterdam, is de ondertitel van het pand dat Burger en Verhees in 1993 kochten van de gemeente met de belofte hierin het Scapino Ballet en het Nederlands Fotoinstituut te vestigen. Na een jaar ontwikkelde ze een perfecte huisvesting voor deze instellingen. Nog steeds is Nadruk het onderdak van het Scapino Ballet. Als buren hebben zij: V2 instituut voor instabiele media, het CBK, NRC Cafe, Stichting Worm (centrum voor avant-gardistische vrijetijdsbeoefening) en tal van middelgrote of kleinere stichtingen en bedrijven op cultureel gebied. Momenteel is Nadruk bezig met het ontwikkelen van een energiecentrale op het dak met hernieuwbare energie.

LE CHATO

300 km onder Parijs in de Haute Auvergne bouwden Burger en Verhees in 2001 een oud kasteel met stallen om tot een vakantieoord. Naast de vijf bungalows, drie kasteelappartementen en een gite voor grote families werden ook zestien kampeerplekken gecreëerd. Je logeerde daar in een tent met een aparte slaapkamertent en een badkamertent in luxe Aupingbedden. Op LeChato werd het woord Glamping geboren dat later veel navolging. Samen met Tom en Margitte de Boer, Jacqui Burger en Verhees en zijn vrouw exploiteerden ze deze bijzondere vakantieplek enkele jaren. In de winter werden er cursussen gegeven in schrijven, bladenmaker, theaterexploitatie, paarden-fluisteren etc.